Wijkwerf

Wat is wijkwerf ?

In oktober 2015 ging energiecoöperatie Energent van start met Wijkwerf, een project om jou, en bij uitbreiding alle burgers in en rond Gent, aan te zetten om hun huis te isoleren, superisolerend glas te steken of zonnepanelen te plaatsen. Wijkwerf is samen isoleren met minder kosten en minder zorgen!

DE TROEVEN

  • Een samenaankoop met aannemers die tegen vooraf afgesproken gunstige prijzen de werken uitvoeren.
  • Persoonlijke begeleiding zonder zorgen: technisch (vrijblijvend) advies, opmaak duidelijke offertevragen, controle van offertes en hulp bij alle premies.
  • Garantie van kwaliteit door de keuze voor voldoende hoge technische standaarden en nauwkeurige opvolging van de werken.

Met Wijkwerf kan je renoveren, maar ook BENOveren. Dat is renoveren in de overtreffende trap. Het doel?

  • Je verwarmingskost gaat sterk omlaag
  • De waarde van je huis gaat omhoog. Ten minste als je gaat voor kwaliteit.
  • Je comfort wordt verhoogd door meer constante temperaturen in tijd en ruimte
  • Je CO2-uitstoot gaat naar beneden en dus ook je impact op het klimaat.

Kortom, met renoveren, en nog meer met benoveren wordt gestreefd naar een zo duurzaam mogelijke woning, waarin je je hele leven kan blijven wonen.

Klik hier voor meer info over benoveren.

WIJKWERF BENOVEERT!

VAN WIJK

NAAR WIJK

Wijkwerf trekt van wijk naar wijk om een echte groepsdynamiek op gang te trekken en snel op de bal te spelen.

Ons verhaal begon in de wijk Macharius-Heirnis en leverde in totaal meer dan 90 projecten op. De tweede wijk was Sluizeken met ongeveer dezelfde prestatie. In 2017 waren we in Wondelgem actief en trokken we voor de eerste keer buiten Gent, naar de wijk Eenbeekeinde in Destelbergen. Onze samenwerking met Destelbergen was een succes en in 2018 gingen we naar Heusden-Dorp, Heusden-Melhoek en begonnen we aan een specifiek project rond vervanging van astbesthoudende daken in de wijk Neerheide. We bleven ook in Gent actief met de wijk Muide-Meulestede. Dit was de eerst wijk, waar we Wijkwerf uitvoerden met ondersteuning van het Europse project Life BE REEL!

In 2019 breiden we nog verder uit. In Gent trekken we naar de Stropwijk en de Bourgondische wijk. Ook starten we onze eerste Wijkwerf in Merelbeke, specifiek in het Konining Fabiolapark.

Hoewel Wijkwerf de focus legt op één wijk per keer, blijft het mogelijk voor elke bewoner uit de gemeenten waar we actief zijn (Destelbergen, Gent en Merelbeke) om mee te doen.

Wijkwerf is er voor eigenaars, maar ook voor huurders en verhuurders. Tegen 2020 worden huurwoningen aan strengere reglementering onderworpen. Huurders kunnen hun huiseigenaar motiveren om te isoleren. Voor verhuurders is dit ook de ideale gelegenheid om te starten met isolatiewerken.

VOOR IEDEREEN

MEER WETEN ?

Wil je meer weten? Dat kan op verschillende manieren:

Wijkwerf maakt gebruik van bestaande subsidiekanalen om deze begeleiding mogelijk te maken.

  • De studie, de budgetramingen en de opmaak van een offertevraag (stap 2 in het traject) wordt uitgevoerd op kost van Stad Gent (voor inwoners Gent) of de Provincie (voor inwoners buiten Gent). 
  • EnerGent is met Wijkwerf een Erkend Benovatiecoach van Fluvius. Dit betekent dat zij een beroep doet op de burenpremie. Dit is een premie (maximaal € 400) die enkel wordt uitgereikt aan renovatiebegeleiders. Meer info in deze link.
  • Bijkomend vraagt Wijkwerf 3 à 5 % werkingsbijdrage op de uitgevoerde werken. Dit wordt betaald via de factuur van de aannemer. Door de groepsaankoop krijg je dus als klant een scherpe prijs, maar een deel van jouw voordeel wordt teruggevorderd voor de verdere begeleiding.

Financiering