Groepsaankoop Spouwmuurisolatie

Algemene info

Een geïsoleerde spouwmuur houdt je woning lekker warm in de winter en erg koel in de zomer! Bovendien daalt door spouwmuurisolatie onmiddellijk je energiefactuur én krijg je een premie van Fluvius van 5 EUR per vierkante meter.

Om spouwmuurisolatie uit te voeren, moet voldaan worden aan enkele belangrijke voorwaarden. De dikte van de spouw dient minimaal 50 mm te bedragen. Verder dient deze relatief proper te zijn. Bij de uitvoering dient daarnaast de juiste werkwijze gehanteerd te worden om te garanderen dat de volledige bouwschil wordt geïsoleerd en alle risico’s op vochtproblemen worden vermeden.

Aannemers die spouwmuurisolatie plaatsen, moeten dit daarom doen volgens de uitgebreide Belgische STS-71 norm (FOD Economie). Ook bij deze groepsaankoop is de uitvoering van de werken volgens deze norm een absolute vereiste.

Verder mogen in België enkel ATG gecertificeerde aannemers spouwmuurisolatie uitvoeren. Los van de controle die Wijkwerf steekproefsgewijs doet op de uitgevoerde werken, kunnen gecertificeerde aannemers op eender welk moment controle krijgen van de Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw.

 

Materialen

Binnen deze groepsaankoop worden twee materialen aangeboden. Standaard wordt glaswol voorgesteld, gezien de goede akoestische eigenschappen en de minerale oorsprong (niet van plastiek gemaakt). In bepaalde gevallen is EPS (isomo) noodzakelijk, bijvoorbeeld als de spouw vrij dun is. PUR wordt niet toegestaan wegens niet recycleerbaar.

 

Glaswol

 • Gebruik in bijna alle situaties (standaard)
 • Goede akoestische eigenschappen
 • Minerale oorsprong (geen plastiek)
 • Type: Ursa – floc KD
 • Lambda: 0,034 W/mK
 • Productinfo

EPS (isomo – parels)

 • Gebruik in specifieke gevallen (o.a. dunne of complexe spouw)
 • Type: Neopixels – Premium HR Insulation
 • Lambda: 0,034 W/mK
 • Productinfo

 

Selectie aannemers & prijzen

Voor de groepsaankoop werden 7 aannemers gecontacteerd die actief zijn in de regio Oost-Vlaanderen. Voor de Bloemekenswijk werd aannemer Klimaplus (Verschueren) geselecteerd, die de scherpste prijs kon combineren met een goede kwaliteit en service. De aannemer is in het bezit van een ATG keurmerk.

Met  partner-aannemer Verschueren werden verschillende prijsafspraken gemaakt.  De kostprijs is afhankelijk van de spouwdikte en de te isoleren oppervlakte. In bepaalde gevallen is een hoogtewerker vereist. In andere gevallen dienen bijkomende werken te worden uitgevoerd (verwijderen van verf, vocht onttrekken aan de woning, …).

Meer dan een gewone groepsaankoop

Dit project is meer dan een gewone groepsaankoop. Bovenop de organisatie van prijs- en technische afspraken met de aannemer, blijft Wijkwerf betrokken in het volledige proces tot en met de aanvraag van premies. Hierdoor is een onafhankelijke begeleiding mogelijk en kunnen weloverwogen beslissingen gemaakt worden.

 • Controle offerte | Wijkwerf controleert of elke offerte van de aannemer werd opgemaakt conform de prijsafspraken.
 • Investeringsanalyse | Spouwmuurisolatie is één van de goedkopere renovatie-ingrepen die mogelijk zijn in een woning. Daarom wordt vaak een besparing gerealiseerd die terugverdienbaar is. Om deelnemers hiervan bewust te maken, kan elke deelnemer een investeringsanalyse van Wijkwerf krijgen. Deze investeringsanalyse is gebaseerd een kleine enquête waar enkele gegevens worden gevraagd over de woning. De aannames houden rekening met rebound-effecten en algemeen aanvaarde standaarden die worden gehanteerd door het VEA (Vlaams Energieagentschap).
 • Renovatie-advies | Iedere deelnemer krijgt een gratis energie-advies voor zijn woning, aangeboden door De Energiecentrale van Stad Gent. De renovatie-adviseur analyseert de volledige woning energetisch. Dit advies duurt 1,5 uur en moet bewoners in staat stellen om een plan op te maken voor hun woning op de lange termijn. Wat zijn de interessantste investeringen en wat is hiervan het effect op mijn woning?
 • Werfcontrole | Wijkwerf gaat steekproefgewijs langs om de uitgevoerde werken te controleren.
 • Premiebegeleiding | Wijkwerf begeleidt deelnemers met de aanvraag van premies.

 

Jouw traject

Als deelnemer aan deze groepsaankoop wordt steeds onderstaand stappenplan gevolgd.

 1. Schrijf je eerst en vooral vrijblijvend in. Dit kan via het aanmeldformulier. Als je wil, kan je hier rechtstreeks al een afspraak maken met partner-aannemer Verschueren.
 2. De aannemer komt ter plaatse, en stuurt daarna de offerte op.
 3. Je wordt ook gecontacteerd door De Energiecentrale van Stad Gent voor een gratis energie-advies voor je hele woning.
 4. Met jouw persoonlijke energie-adviseur volgt er een gesprek (digitaal of live) over je woning. Hij maakt hiervan een verslag op en kan jou ook verder begeleiden bij energetische renovaties van je woning.
 5. Wijkwerf en je energie-adviseur controleren de offerte van je spouwmuurisolatie en maken een investeringsfiche op. Voor deze investeringsfiche worden nog enkele bijkomende gegevens opgevraagd.
 6. Optioneel: Bij goedkeuring van de offerte, voert de aannemer de werken binnen de twee maanden uit.
 7. Optioneel: Wijkwerf controleert de werken (steekproefsgewijs) en helpt bij het aanvragen van premies.